Çarşamba , Kasım 20 2019
Güncel haberler
Ana Sayfa / Besinlerin Gücü Adina / KIRMIZI ET YEMELİ MİYİZ? YEMEMELİ MİYİZ?
kırmızı et

KIRMIZI ET YEMELİ MİYİZ? YEMEMELİ MİYİZ?

Kırmızı etin yıllarca süregelmiş bir imajı vardır: ‘Hastalıklara Neden Olur’. Kırmızı etin bu kötü imajında temel sebep olarak sindiriminde meydana gelen güçlükle bağırsaklarda besinlerin parçalanması sırasında oluşan kanser yapıcı maddelerin sağlığa verdiği tehdit gösterilmektedir. Bu imaj doğru mu yanlış mı?

Dünya Sağlık Örgütünün diyet ve kanser araştırmalarında ve Amerika, İngiltere, Almanya’da yapılan çalışmalarda az et tüketenlerin kansere yakalanma riskinin azaldığı, et tüketiminin artmasıyla birlikte hastalıklara yakalanma riskinin artacağı bildirilmiştir.

Kırmızı ete dayalı bir beslenme planında genel beslenme örüntüsünün diyet lifi ve antioksidan besin bileşenlerini çok az içermesi ile bazı kanser türlerini tetikleyebilir. Etin direkt ateşte yüksek ısıda pişirilmesiyle heterosiklik karbonlar ve polisiklik aromatik bileşiklerin oluşmasıyla kanser riskini artırabilir. Ayrıca yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olmasıyla da prostat ve meme kanseri arasında ilişklinin bulunduğu çalışmalar mevcuttur. Bunlar etten vazgeçmemiz için yeterli sebepler midir? Tabi ki hayır. Beslenmemizde kırmızı ete kesinlikle yer vermeliyiz. Fakat hangi eti, nasıl pişirerek ve ne sıklıkta yemeliyiz? İşte önemli olan bu soruların cevabını bulabilmektir. Görünür yağları bulunmayan, güvenilir tüketilebiliretiketi olan, kontrolleri yapılmış koyun veya dana eti tercih edilmelidir. Etler normal ısıda pişirilmelidir. Yüksek ısıda pişan etlerde kanserojen madde oluşumun yanı sıra vitamin kayıpları vardır ve lezzetsizdir. En sağlıklı pişirme şekli az suda düdüklü tencerede bazı sebzeler ile lezzetlendirerek pişirmektir. Sağlıklı pişirilir ve uygun miktarda yenilirse etin içerisinde bol miktarda bulunan konjuge linoleik asit (CLA) kanserden koruyucu ve damar bozulmalarını önleyici bir yarar göstermektedir.

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

et hazırlık

KIRMIZI ET HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ

Kurban bayramının vazgeçilmezi et tüketimimizin ağzımızın tadını kaçırmaması için hem miktarına hem de pişirme tekniğine …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir