Pazar , Eylül 22 2019
Güncel haberler
Ana Sayfa / Besinlerin Gücü Adina / DOĞALLIĞIN ALTIN SARISI; BAL
bal

DOĞALLIĞIN ALTIN SARISI; BAL

Bal bileşimi bakımından karbonhidrat oranı yüksek, enerji verici bir besin maddesidir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde besleyici ve birçok hastalıklara karşı koruyucu hatta tedavi edici özellik gösteren balda tiamin, riboflavin, niasin pantotenik asit, C vitamini ve kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, potasyum, çinko, bakır, fosfor gibi mineraller bulunmaktadır. Hijyenik şartlarda elde edilmiş ve yüksek ısı işlemlerine ihtiyaç duymayacak şekilde işlenmiş olan bal, taze olarak yetişkinlikte 50-80 gram, çocuklukta ise 1g/kg tüketildiğinde yararlı etkilerini gösterecektir.

Bal alırken nelere dikkat etmeliyiz? Balın sahte olduğunu anlayabilir miyiz?

Kokusu, tadı, aroması, akışkanlığı veya içinde hava kabarcıklarının bulunması ile balın sahte olup olmadığı anlaşılmaz. Sahtelik kriterleri olan ticari glukoz, nişasta ve mısır şurubunun bal içinde tespiti ancak laboratuvar şartlarında gerçekleştirilebilir. Güvenilir markalardan veya hijyenik olduğuna güvendiğiniz yerlerden bal almanız uygun olacaktır.

Bal alırken koyu renkli olanlar mı tercih edilmeli, açık renkli olanlar mı?

Koyu renkli balların mineral içerikleri daha yüksektir. Kanser gibi hastalıklardan koruyan antioksidan özellikleri ve enfeksiyonlardan koruyan antibakteriyal özellikleri daha fazladır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki uzun süre, sıcak ısıda bekletmede balın rengini koyulaştırmış olabilir.

Gerçek bal kristalleşir mi?

Kristalizasyon, bal muhafazasında doğal bir süreçtir.Elde edilen nektara göre her bal kristalleşebilir. Özellikle 140C balın kristalleşmesine en uygun sıcaklıktır. Kristalleşen balınızı sıcak su dolu bir kabın içerisinde bir şişeyle ısıtılarak gerçekleştirilen ben mari yöntemiyle çözdürerek kullanabilirsiniz.

Isı ile balın kalitesi bozulur mu?

Isının balın besin değeri üzerine etkileri uzun süreli naruziyette açığa çıkar. Bal ateşle doğrudan temas etmeden ve sıcaklığı 450C’yi geçmeden, sıcak su içinde ısıtılabilir veya çay, süt gibi sıcak tüketilebilen içeceklerimize şeker yerine kullanılabilir.

Bal nasıl muhafaza edilmelidir?

Oda sıcaklığında (20-220C), güneş ışığına maruz bırakılmadan ve metal olmayan ağzı kapaklı kaplarda muhafaza edilmelidir.

Çiçek Balı, Çam Balı ve Anzer Balı arasında farklılık var mıdır?

Çam balının kendine has bir kokusu vardır, rengi çiçek balına nazaran daha koyudur ve özel bir aromaya sahiptir. Daha az tatlıdır, boğazda yakıcı his bırakmaz ve geç kristalleşir, demir içeriği de çiçek balına nazaran daha yüksektir. Anzer balının yüksek askorbik asit içeriği (62.67 mg/g) vardır bu içerik bir kişinin neredeyse günlük ihtiyacını karşılayacak kadar yüksektir. Diğer ballarda bu miktar oratalama 2-2.5 mg/g civarındadır. Bu özelliği sayesinde özellikle sindirim sistemine olumlu etkileri olduğu belirtilmiştir.

Balın beslenme açısından faydaları nelerdir?

Grip gibi enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır.

Ülser oluşturan bakterilerin etkinliğini yok ederek, prebiyotik etkileri sayesinde sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olur.

Boğaz ağrısı, yaraları, soğuk algınlığında özellikle zencefilli birlikte balın kullanılması faydalıdır.

İçerisindeki kalsiyum,i fosfor ve floroid sayesinde ağış ve diş sağlığının gelişimine katkıda bulunur, antibakteriyal etkileri sayesinde ağız içi hijyenine yardımcı olur.

Bal tüketimi kimler için sakıncalıdır? Neden?

Bal içerisinde bulunması muhtemel olan bir bakteri (C. Botulinum) 1 yaşından küçük bağışıklık sistemi olgunlaşmamış çocuklarda infant botulinumu diye isimlendirilen kabızlık ile başlayan, yemeği yutamama, ses kısıklığı ile devam eden ve alerji, astım hatta solunum ve sinir felci ile sonuçlanabilen bir rahatsızlığa neden olabilir. Bu nedenle 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir. Emziği veya biberonu alması için başlığın bala batırılması kesinlikle yanlıştır.

Kilo kontrolü yapanların ve diyabetlilerin beslenme planlarında bal yer alabilir fakat burda porsiyon kontrolü diyetisyen tarafından yapılmalıdır.

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

maydanoz

MEVSİM YEŞİLLİKLERİNDEN: MAYDANOZ

Maydanoz iki yıllık bir bitkidir. Boyu 15–20 cm’e erişince kesilir. Maydanozun özel tat ve kokusu …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir