Çarşamba , Ekim 23 2019
Güncel haberler
Ana Sayfa / Besinlerin Gücü Adina / MEVSİM YEŞİLLİKLERİNDEN: MAYDANOZ
maydanoz

MEVSİM YEŞİLLİKLERİNDEN: MAYDANOZ

Maydanoz iki yıllık bir bitkidir. Boyu 15–20 cm’e erişince kesilir. Maydanozun özel tat ve kokusu bileşiminde bulunan uçucu yağlar ve flavonoidlerden gelir. Maydanoz A vitamininin öncüsü karotenoidler, E ve C vitaminleri yönünden çok zengindir. Yemeklerin yanında yenilen 5–6 dal (20g) maydanoz, insanın günlük C vitamini gereksinmesinin 3’te 1’ini karşılayabilir.

Faydaları:

  • Halk arasında maydanozun diş etleri kanamasında, yaraların kapanmasında, romatizmada iyileştirici etkisi olduğuna inanılması, C vitamininden zengin olmasıyla açıklanabilir.
  • İdrar söktürücü etkinliği vardır.
  • Maydanoz potasyumdan zengin olduğundan, tuzun bileşimindeki sodyumu dengeleyerek tansiyon yüksekliğinde, az da olsa önleyici etkisi olabilir.
  • Ağız kokusunu önler, nefes tazelenmesine yardımcı olur.
  • Ateş düşürücü olarak eski zamanlardan beri kullanılır.
  • Hazmı kolay olan maydanoz toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur.
  • Yaz günlerinde yorgunluk hissedenler ve yenilenmeye ihtiyacı olanlar hemen limonlu maydanozu bol tüketmeye başlasınlar.
  • Folik asit içeriği sayesinde kalp sağlığını korur.
  • Hücreleri kanserojen maddelerin zararlı etkilerinden koruyabilen enzimlerin aktivitesini artırabilen vitamin ve mineral içeriğine sahip olması sayesinde kanserden koruyucu etkisi de mevcuttur.
  • Maydanoz emzirme döneminde annenin süt üretimini artırabilir.

Yan etkileri :

Rahmi uyarıcı etkisi olması sebebiyle düşük riskini artırabilir. Hamileler kullanıma dikkat etmeli, hatta ilk aylarda kullanmamayı tercih etmelilerdir.

Kullanım Alanları:

  • Maydanoz çiğ olarak yenilebildiği gibi, sarma, dolma, köfte ve çorbalarda tat verici olarak kullanılır.
  • Maydanozların sapları da kokulu, lezzetli ve besleyici olduğundan, saplarını da yapraklarıyla birlikte kullanmak gerekir.
  • Kurutulmuş maydanoz baharat gibi kullanılır. Özellikle güney yöremizde kebaplar maydanozla servis edilir. Bu yararlı bir uygulamadır.
  • Sağlıklı bir kahvaltı da başta maydanoz olmak üzere mevsim yeşilliklerine yer verilmelidir. Ayrıca omletinizi ve menemeninizi de bol maydanozla hazırlanabilirsiniz.
  • Sıcak yaz günlerinde hazırlanan soğuk çorbalara diğer mevsim yeşillikleri ile birlikte ince kıyım maydanoz çok yakışır.

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

coliflower

KAR BEYAZ ÇİÇEK KARNABAHARIN 5 MUCİZESİ

Kanserle Savaşır Karnabahar kanser hücrelerini yok eden bir sülfür bileşiği olan sülforafan içermesi nedeniyle, tümörün …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir