Pazar , Eylül 22 2019
Güncel haberler
Ana Sayfa / Besinlerin Gücü Adina / RAMAZANIN BAŞ TACI : DEMİRHİNDİ ŞERBETİ
demir hindi

RAMAZANIN BAŞ TACI : DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

‘Nerde O Eski Ramazanlar’ nidası da artık gelenekselleşti. Her ramazan, önceki ramazanların yad edilmesi, eskiye duyulan özlem ile son buluyor sanki. Büyüklerimizden direkler arası eğlenceleri, maniler söyleyen davulcuları, dillere destan reçelleri ve şerbetleri o kadar çok dinledik ki, bizler de özledik o eski Ramazanları. Şimdiki davulcular mani söylemiyor, Karagöz ve Hacivat bir orta oyununda bizlerle buluşmuyor, şerbetlerimizi otantik giyimi ile dikkatleri üzerine toplayan şerbetçi sırtındaki kazandan bizlere ikram etmiyor. Bu söylediklerim geleneklerimizi devam ettirmek adına alışveriş merkezlerinde veya Ramazan sokaklarında karşılaşılan tatlı anılar olarak bize göz kırpıyor.

Eski Ramazanlardan Yadigar Lezzetli Anıların Baş Tacı: Demir Hindi Şerbeti ve Faydaları

Demirhindi (Tamarin, Temr-i Hindi) Baklagillerden bir çeşit ağaçtır. Bu tropikal ağaç, Güney Asya ve Afrika’da ve özellikle de hindistan da yetiştirilir. Çiçekleri sarı kırmızı salkımlar halindedir. Meyvesi koyu kırmızımtırak, büyük ve tohumludur. Meyvesinin mayhoş lezzetli, macuna benzeyen öz kısmı kullanılır. Osmanlı padişahlarının sofralarından eksik etmedikleri Demirhindi şerbeti başta demirhindi olmak üzere 40 çeşit baharattan yapılmaktaymış. Ordugah kurulup sefer hazırlıkları başlarken kazan kazan bu şerbet kaynatılır askerlere sabah akşam içirilirmiş. Susuzluğu ve iç sıkıntısını giderme özelliği ile ünlenen bu bitki yemeklerde tatlı ekşi tat vermek için baharat olarak da kullanılmaktadır. Günümüzde İtalya ve Fransa’da da ‘Tamarindo’ adıyla ünlü bir içecek olarak tüketilmektedir.

  • Demir Hindi Meyvesinin bileşiminde protein, şeker, pektin, A, B1, B2, B3, B5 , B6 ,C vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, bakır gibi mineraller bulunur.

  • Demir Hindi kan yağlarını düşürme etkisi sebebiyle kalp hastalılarına karşı koruyucudur.

  • Oğaz ağrılarında suyu gargara şeklinde kullanılabilir.

  • Zengin vitamin ve mineral içeriği sebebiyle başta kanser olmak üzere kronik hastalıklara karşı koruyucudur.

  • Sindirime yardımcıdır. 20 gramı müshil etkisi görür.

  • Susuzluğu gidererek serinlik verir.

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

et hazırlık

KIRMIZI ET HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ

Kurban bayramının vazgeçilmezi et tüketimimizin ağzımızın tadını kaçırmaması için hem miktarına hem de pişirme tekniğine …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir